Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

RunCloud Education, Melengkapkan Graduan Dengan Kemahiran Pengkomputeran Awan

1.97K 0

Dalam usaha untuk mengurangkan jurang pengetahuan dalam pengkomputeran awan dan cloud deployment di kalangan pelajar Sains Komputer di universiti, RunCloud Sdn. Bhd. dengan kerjasama Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dan Jabatan Perhubungan Industri, Kementerian Pendidikan menganjurkan satu taklimat mengenai Pendidikan RunCloud di Kementerian Pendidikan, Putrajaya. Taklimat tersebut dihadiri oleh pensyarah dari Fakulti Sains Komputer dari 9 Universiti Utama.

Muhammad Arif Tukiman, Ketua Pegawai Eksekutif RunCloud Sdn Bhd, mengetuai sesi taklimat dan menekankan bahawa pertumbuhan pesat pengkomputeran awan di seluruh dunia menjadikan teknologi awan sebagai alat penting dalam perniagaan harian; dan oleh hal demikian kemahiran teknikal, khususnya dalam pengkomputeran awan, semakin dicari oleh majikan.

Kredit imej: blog.Runcloud.io

“Dalam perniagaan hari ini, permintaan dalam kemahiran tersebut semakin meningkat kerana banyak perniagaan di Malaysia telah mula melaksanakan pengkomputeran awan dalam proses perniagaan mereka. Graduan dengan kemahiran dan pengetahuan dalam pengkomputeran awan akan mempunyai kelebihan apabila bersaing dengan orang lain dalam mendapatkan pekerjaan. “

Sebagai sebahagian daripada Pendidikan RunCloud, akan terdapat program “Train-the-Trainer” (TTT) untuk pensyarah yang dijalankan oleh jurulatih profesional: Encik Iszuddin Ismail, Presiden Persatuan Usahawan Dan Industri ICT Bumiputera Malaysia (NEF) dari Taming Tech Sdn Bhd.

Apabila menghadiri program ini, para pensyarah akan memindahkan pengetahuan mengenai pengurusan awan / deployment kepada pelajar mereka, di mana mereka akan gunakan untuk projek akhir tahun dan juga sebagai kemahiran tambahan di atas apa yang telah mereka pelajari semasa pengajian mereka .

Arif menekankan bahawa pelajar terbaik dalam program ini akan dipilih secara rasmi sebagai ‘Duta Kampus RunCloud’ di mana pelajar akan menerima peluang eksklusif dari RunCloud yang akan memberi manfaat kepada laluan kerjaya masa depan pelajar.

Kredit imej: blog.Runcloud.io

Pelajar juga akan diberikan peluang untuk pendedahan awal kepada pengalaman kerja dunia sebenar menerusi penglibatan masyarakat dan menghadiri acara rangkaian dengan rakan kongsi RunCloud.

“Revolusi Perindustrian ke-4 adalah perancangan semula landskap yang pantas dan usaha RunCloud sangat sesuai dengan strategi MDEC untuk memangkin kerjasama awam-swasta dalam membangunkan bakat teknologi tempatan.”

Kata Sumitra Nair, Naib Presiden MDEC untuk Bakat dan Keusahawanan Digital, yang juga hadir semasa sesi taklimat.

“Kami tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan lebih ramai pemain industri untuk membuktikan bersama bakat kumpulan kami yang akan datang”.

Pendidikan RunCloud telah dilancarkan secara rasmi pada Minggu Tech MDEC dari 17 hingga 21 Jun 2019. RunCloud mensasarkan untuk melancarkan program pendidikan mereka pada suku keempat 2019 ke pasaran AS dan Eropah. Arif secara positif menyatakan bahawa RunCloud bertujuan memperkasa 10,000 pelajar di seluruh dunia menjelang akhir tahun 2019.

Sumber: blog.Runcloud.io

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.