Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

Baca Surat Dari Jack Ma

2.3K 0

Seperti yang diketahui umum, Jack Ma bakal meletakan jawatannya sebagai Pengerusi Lembaga Alibaba Group. Beliau bakal digantikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Daniel Zhang dalam tempoh 12 bulan akan datang untuk memastikan peralihan tempat pengerusi berjalan dengan lancar.

Jack Ma telah mengeluarkan surat kepada pelanggan, pekerja dan pemegang saham Alibaba mengenai berita ini. Boleh baca surat tersebut dibawah.

***

Kepada pelanggan Alibaba, Aliren, dan para pemegang saham yang dihormati.

Hari ini, semasa kami menandakan ulang tahun ke-19 Alibaba, saya teruja untuk berkongsi berita dengan anda: dengan kelulusan lembaga pengarah kami, satu tahun dari hari ini pada 10 September 2019 yang juga jatuh pada ulang tahun ke-20 Alibaba, Group CEO, Daniel Zhang akan menggantikan saya sebagai pengerusi lembaga Alibaba Group.

Walaupun selaku pengerusi eksekutif dalam 12 bulan akan datang, saya akan bekerjasama dengan Daniel untuk memastikan peralihan yang lancar dan berjaya. Selepas ini, saya akan kekal sebagai ahli lembaga pengarah Alibaba sehingga mesyuarat pemegang saham tahunan kami pada tahun 2020.

Saya telah meletakkan banyak buah fikiran dan penyediaan ke dalam rancangan penggantian ini selama sepuluh tahun. Saya gembira untuk mengumumkan rancangan hari ini, terima kasih kepada sokongan Alibaba Partnership dan ahli lembaga pengarah kami.

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakan Alibaba dan keluarga anda, kerana kepercayaan, sokongan dan usaha bersama kami selama 19 tahun yang lalu telah menyediakan kami dengan keyakinan dan kekuatan untuk hari ini.

Kredit imej: wsj.com

Peralihan ini menunjukkan bahawa Alibaba telah melangkah ke peringkat tadbir urus korporat seterusnya dari sebuah syarikat yang bergantung kepada individu, kepada sebuah syarikat yang dibina atas sistem kecemerlangan organisasi dan budaya pembangunan bakat.

Apabila Alibaba diasaskan pada tahun 1999, matlamat kami adalah untuk membina sebuah syarikat yang boleh membuat China dan dunia bangga dan dapat bertahan selama tiga abad selama 102 tahun. Walaubagaimanapun, kami semua tahu bahawa tiada siapa yang boleh tinggal bersama syarikat ini selama 102 tahun.

Alibaba yang kekal mampan perlu dibina di atas tadbir urus yang kukuh, berpusatkan falsafah budaya, dan konsistensi dalam membangunkan bakat. Tiada syarikat boleh hanya bergantung kepada pengasasnya. Oleh kerana had fizikal ke atas keupayaan dan tenaga seseorang, tiada siapa yang boleh menanggung tanggungjawab pengerusi dan CEO selama-lamanya.

Kami bertanya soalan ini pada diri sendiri 10 tahun yang lalu – Bagaimana Alibaba dapat mencapai pertumbuhan yang mampan setelah Jack Ma meninggalkan syarikat ini? Kami percaya satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah penggantian kepimpinan korporat adalah untuk membangunkan sistem tadbir urus berdasarkan budaya dan mekanisme yang unik untuk membangunkan bakat dan pengganti secara konsisten. Selama 10 tahun yang lalu, kami terus membangunkan solusi ini.

Setelah dilatih sebagai seorang guru, saya berasa sangat bangga dengan apa yang telah saya capai. Guru sentiasa mahukan pelajar mereka melebihi mereka, jadi perkara penting yang perlu dilakukan oleh saya dan syarikat adalah untuk membiarkan orang muda, lebih berbakat mengambil alih tugas peranan kami supaya mereka mewarisi misi kami “untuk memudahkan perniagaan di mana-mana sahaja”.

Melaksanakan misi ini untuk membantu perniagaan kecil, golongan muda dan wanita di seluruh dunia adalah cita-cita saya. Ini bukan sahaja niat kami dari hari ke hari tetapi saya berasa diberkati untuk mendapatkan peluang ini. Untuk merealisasikan impian di sebalik misi ini memerlukan penyertaan oleh lebih ramai orang daripada hanya Jack Ma dan usaha gigih oleh generasi Aliren.

Kredit imej: businessinsider.sg

Alibaba kelihatan menakjubkan bukan kerana perniagaan atau skala atau pencapaian kami. Perkara terbaik tentang Alibaba ialah kami bersama-sama di bawah misi dan visi yang sama. Sistem kerjasama kami, budaya unik dan pasukan yang berbakat telah meletakkan asas yang kukuh untuk warisan syarikat kami.

Malah, sejak saya menyerahkan tanggungjawab Ketua Pegawai Eksekutif pada tahun 2013, syarikat ini berjalan dengan lancar selama lima tahun dengan menggunakan budaya dan sistem institusi ini.

Sistem kerjasama yang kami usahakan adalah penyelesaian kreatif untuk tadbir urus dan kelestarian yang baik, kerana ia mengatasi beberapa cabaran yang dihadapi oleh syarikat yang berskala: inovasi berterusan, penggantian kepimpinan, akauntabiliti dan kesinambungan budaya. Selama bertahun-tahun, dalam menggerakkan model pengurusan kami, kami telah bereksperimen dan memperbaiki keseimbangan yang betul antara sistem dan individu.

Hanya bergantung kepada individu atau mengikut sistem secara membuta tuli tidak akan menyelesaikan masalah kami. Untuk mencapai pertumbuhan yang mampan dalam jangka masa yang panjang, anda memerlukan keseimbangan yang betul antara sistem, orang dan budaya.

Saya penuh beryakinan bahawa sistem kerjasama dan usaha kami untuk menjaga kebudayaan kami akan menang dalam masa jangka masa yang lama atas sebab sokongan pelanggan, pekerja dan pemegang saham.

Sejak penubuhan syarikat ini pada tahun 1999, kami berpendapat bahawa masa depan Alibaba perlu bergantung kepada “pemacuan bakat” untuk membolehkan kami beralih pada rancangan penggantian pengurusan kami. Selepas bertahun-tahun berkerja keras, Alibaba hari ini mempunyai kumpulan bakat bertaraf dunia dalam kualiti dan kuantiti.

“Guru di dalam saya” berasa sangat bangga dengan pasukan kami, kepimpinan kami dan budaya misi kami yang unik, serta hakikat bahawa kami terus membangunkan pemimpin perniagaan yang luar biasa dan bakat profesional seperti Daniel Zhang.

Daniel telah bersama Alibaba Group selama 11 tahun. Sejak dia mengambil alih sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, dia telah menunjukkan bakatnya yang luar biasa, ketajaman perniagaan dan kepemimpinan yang ditentukan. Di bawah pengawasannya, Alibaba telah melihat pertumbuhan yang konsisten dan mampan selama 13 suku tahun berturut-turut.

Kredit imej: straitstimes.com

Fikiran analitiknya yang tidak tertandingi, dia memegang misi dan visi kami, dia memikul tanggungjawab dengan semangat, dan dia mempunyai keberanian untuk berinovasi dan menguji model perniagaan kreatif. Sehubungan dengan itu, media berita perniagaan China telah menamakannya Ketua Pegawai Eksekutif No.1 pada 2018. Atas sebab-sebab ini, beliau dan pasukannya telah memenangi kepercayaan dan sokongan pelanggan, pekerja dan pemegang saham.

Memulakan proses melepaskan Alibaba kepada Daniel dan pasukannya adalah keputusan yang tepat pada masa yang tepat, kerana saya tahu dari pengalaman bekerja dengan mereka bahawa mereka sudah bersedia, dan saya mempunyai keyakinan penuh pada generasi pemimpin kami yang akan datang.

Bagi diri saya sendiri, saya masih mempunyai banyak impian untuk diteruskan. Mereka yang mengenali saya tahu bahawa saya tidak suka duduk diam. Saya merancang untuk meneruskan peranan saya sebagai rakan pengasas dalam Alibaba Partnership dan menyumbang kepada kerjasama.

Saya juga ingin kembali ke bidang pendidikan, kerana ia menggembirakan saya sebab inilah perkara yang saya suka lakukan. Dunia ini besar dan saya masih muda, jadi saya mahu mencuba perkara-perkara baru – kerana bagaimana jika impian baru dapat direalisasikan?!

Satu perkara yang saya boleh menjanjikan semua orang adalah ini: Alibaba tidak sama sekali mengenai Jack Ma, tetapi Jack Ma selamanya akan milik Alibaba.

Jack Ma
10 September 2018

Sumber

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.