Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

Kenapa 85% Projek Big Data Gagal

2.2K 0

Kajian Institut Global MCKINSEY menunjukkan organisasi yang menggunakan Big Data and Analytics adalah: 23 kali lebih berpeluang untuk memperoleh pelanggan; Sembilan kali lebih cenderung untuk mengekalkan pelanggan dan; 19 kali lebih berkemungkinan untuk untung.

Tetapi dalam masa setahun atau lebih, Gartner menganggarkan bahawa 60% daripada projek big data gagal. Walaupun ia tidak nampak seperti begitu meyakinkan, menurut penganalisis Gartner, Nick Heudecker Gartner adalah “terlalu konservatif” dengan anggaran 60%. Kadar kegagalan sebenar? “Lebih dekat kepada 85%.”

Sejak itu, tweet Heudecker yang dihantar telah dipadamkan.

Ini adalah kebenaran yang menggambarkan bahawa masalahnya bukanlah teknologi, ia adalah anda!

Masalah kepimpinan

Kepimpinan dan strategi bekerja secara bersama. Pada masa lalu, Big Data Analytics akan menjadi strategi dengan sendirinya tetapi dengan kematangan teknologi dan kelimpahan data, strategi itu adalah untuk duduk dan melihat pernyataan masalah yang penting.

Ia adalah benar tetapi ia juga amat menyedihkan untuk mengetahui bahawa kegagalan terbesar dalam pelaksanaan Big Data terletak pada C-suite yang meremehkan penglibatan mereka dalam mengukuhkan pernyataan masalah.

Para pembuat keputusan utama dalam C-suite perlu duduk dan membincangkan masalah utama yang dihadapi oleh syarikat. Mereka perlu bekerja dengan beberapa perkara yang akan memberi impak terbesar.

Isu-isu ini biasanya diserahkan kepada ketua data saintis (CDS) (yang biasanya merupakan pencinta teknologi yang sangat pintar) atau ketua pegawai data (CDO) (sekali lagi – orang yang sangat bijak yang tahu bagaimana mentadbir urus data keseluruhan syarikat dan melihat gambaran penting untuk keutamaan dan strategi data).

Saya masih ingat dengan perbualan seorang pegawai kewangan utama (CFO) sebuah syarikat berbilion dolar, yang mencadangkan agar kita perlu menghasilkan lebih banyak saintis data yang berfikiran perniagaan.

Saya percaya bahawa kita tersilap melihat perkara ini. Sekiranya saintis data dapat menangani masalah perniagaan dan strategi perniagaan, kerja ketua pegawai eksekutif (CEO), ketua pegawai pemasaran (CMO) dan CFO akan menjadi tidak relevan.

Kenyataan ini boleh memberikan kemarahan kepada pihak C-suite. Ia menyakitkan tetapi ia adalah penting untuk mengingatkan pihak pengurusan bahawa strategi berfungsi dari atas ke bawah.

Apabila ini diberikan kepada kumpulan sains data dan pengurus barisan atau jabatan individu, anda akan dibiarkan dengan 200-300 projek Big Data di mana, saya meramalkan, lebih daripada separuh projek akan gagal.

Lagipun, kegagalan menubuhkan perintah dan pengursan ke atas projek-projek Big Data, akan membawa kepada kekacauan dan keputusan perniagaan yang buruk dan meletakkan perniagaan pada tahap yang lemah di  dalam dunia yang dipacu oleh data hari ini.

Harvard Business Review menunjukkan bahawa strategi data boleh membantu organisasi untuk “memperjelaskan tujuan utama data mereka dan membimbing mereka dalam pengurusan data strategik.” Walau bagaimanapun, menurut perunding pengurusan McKinsey, 30% bank tidak memiliki strategi data.

Membuat keputusan untuk menjadi didorong oleh data  boleh menjadi satu proses yang panjang, sukar yang pernah ditentukan terlebih dahulu, boleh mendorong perasaan tergesa-gesa untuk cuba menarik pakar data dan membuat kesimpulan saintifik sebelum mengetahui masalah sebenar.

Meskipun begitu, ia mungkin tidak kelihatan seperti satu masalah kerana kami memerlukan data dan pakar ini tahu cara untuk mengatasinya. Tetapi adakah kita berhenti sejenak untuk memikirkan data apa yang kita perlukan? Ini adalah di mana strategi data boleh diabaikan dan oleh itu, ia hilang secara kritikal daripada strategi keseluruhan perniagaan.

Komunikasi yang lemah

‘Komunikasi’ seringkali masih dipandang remeh oleh pengurusan dan ia dianggap sebagai sesuatu yang hanya ‘berlaku’ melalui e-mel, mesej WhatsApp, panggilan atau spreadsheet.

Walau bagaimanapun, tanpa strategi komunikasi yang jelas, banyak syarikat akan menghadapi masalah pembaziran wang dengan setiap projek yang mereka cuba laksanakan.

Komunikasi yang lemah adalah penyumbang utama untuk kegagalan projek satu per tiga dari masa itu, dan ia boleh memberi impak negatif terhadap kejayaan projek lebih daripada separuh masa.

Setelah C-suite mengenal pasti inisiatif strategik yang penting, mereka perlumenyampaikan inisiatif-inisiatif ini kepada barisan pengurus. Sekarang ini, ia adalah amat penting untuk tidak melepaskannya tanpa melengkapkan pengurus ini dengan teknologi dan bakat yang relevan.

Apabila berada di dalam keadaan lemah, ia boleh membawa kepada kekaburan, bunyi dan kerumitan, terutama jika pasukan tidak bersedia untuk meneroka, mentafsir dan menggunakan data dalam membuat keputusan.

Barisan pengurus dari pelbagai jabatan perlu berkumpul dan bertukar info mengenai data yang diperlukan untuk membantu mencapai pernyataan masalah / pernyataan strategik yang ditentukan oleh C-suite.

Memiliki misi yang jelas akan membantu untuk mengenali data yang akan menyokong objektif perniagaan dan sumber yang mungkin dapat mengalihkan perhatian daripada mencapai matlamat.

Semua orang berkata pemikiran kritikal adalah kemahiran yang mesti ada dan ia adalah sangat benar tertamanya sewaktu anda menyiasat pandangan. Janganmengambil data hanya sebagai fakta tanpa memastikan ketepatannya atau menilai impak potensi keputusan yang didorong oleh data ini kepada syarikat anda.

Bahagian yang rumit adalah untuk mengenal pasti, menyimpan, mengumpul (jika diperlukan) dan menjalankan analisis data. Ini membawa kita ke topik seterusnya.

Kurang Kemahiran

Kekurangan kemahiran dalam organisasi menyumbang kepada 30% kegagalan. Ini mempengaruhi atau berkuat kuasa pada beberapa tahap:

  • C-suite tidak mempunyai minda kepimpinan digital untuk memacu strategi
  • Barisan pengurus tidak memahami data yang ada di dalamnya
  • Lain-lain syarikat, tidak memahami bahasa analisis

Bahaya terletak di mana budaya penanaman analitik tidak menjadi budaya di dalam kerja harian mereka. Biasanya ini akan menjejaskan 80% daripada penduduk syarikat.

Tiada inisiatif dari pihak atasan yang dapat didorong kerana seluruh organisasi masih tersangkut dengan masa lalu dan semua yang sedang dituturkan akan dianggap sebagai ‘kembali ke masa depan’, oleh itu membuatkan semua orang menjadi ¬†menentang perubahan.

Malangnya, orang yang anti – data berkemungkinan akan menghalang peluang perniagaan yang baik dan sering gagal melihat masalah sehingga masalah ini menjadi krisis penuh.

Seperti yang kita ketahui, adalah sifat manusia untuk takut apa yang kita tidak faham. Kebanyakan orang, apatah lagi syarikat, tidak bersedia untuk menerima perubahan radikal dan didorong oleh data.

Cabarannya adalah untuk memastikan projek Big Data dapat dilaksanakan dengan pasti dan cekap supaya organisasi dapat membalikkan minda mereka daripada mempertimbangkan Big Data hanya sebagai alat pertahanan untuk aktiviti sewaktu penggunaannya sebagai pemangkin untuk pertumbuhan perniagaan.

Niat Bercita-cita Tinggi

Hampir semua syarikat yang mula menjadi organisasi yang digerakkan oleh data atau inisiatif transformasi digital terlalu bercita-cita tinggi. Sama ada mereka membelanjakan berjuta-juta ringgit ke atas infrastruktur atau tuntutan rangka kerja untuk transformasi analitik atau digital yang mungkin tidak sepenuhnya mampan atau stabil.

Setelah memerhatikannya selama bertahun-tahun, jelaslah perkara ini harus ditangani dari atas dan bawah.

C-suite mungkin cuba untuk mencapai perubahan yang mantap di seluruh syarikat untuk memacu data – yang boleh membawa kepada produktiviti yang tidak dapat dicapai.

Organisasi dijangka untuk memberi ROI yang cepat kerana pelaburan yang telah dibuat. Isu di sini ialah pelaburan boleh dibuat dengan anggapan yang banyak. Realitinya adalah pelaburan dibuat berdasarkan bagaimana perniagaan tradisional akan melakukannya.

Mereka akan membuat tender dan membeli peralatan, kemudian menganggap bahawa dengan satu klik butang, ia akan menyelesaikan masalah syarikat. Biasanya saya akan mengatakan bahawa titik jualan adalah ini – tekan butang itu dan akan menyelesaikan masalah kebuluran dunia.

Data ini berdasarkan pada realiti dengan mengkaji apa yang sebenarnya berlaku. Oleh itu, keputusan harus berdasarkan pada fakta sebanyak mana dan seberapa kerap yang mungkin.

Kemunculan kejayaan dalam landskap transformasi digital ini tidak mungkin dapat dilakukan dengan membuat pertaruhan besar. Pemenang zaman digital mestilah tangkas, pragmatik dan berdisiplin.

Mereka harus mengikuti hala tuju transformasi dengan teliti untuk mengoptimumkan prestasi dalam fungsi dan operasi yang mencipta nilai paling tinggi, sambil membina kecekapan dan sumber teknikal untuk mengekalkan transformasi.

Pandangan Harapan

Enam puluh peratus atau 85% adalah jumlah yang besar dan tidak boleh diketepikan. Tetapi ini boleh diselamatkan dengan mempunyai beberapa langkah mudah tetapi sukar dilaksanakan.

Orang atasan mesti menentukan pernyataan masalah yang jelas. Mereka perlu mempunyai sesi yang didorong oleh data untuk mengatasi strategi dan keutamaan.

Dari situ, C-suite harus memulakan seluruh organisasi secara selari untuk bersedia dengan data. Ini akan menjadi pendekatan atas ke bawah di mana perjalanannya akan membolehkan anda bertemu di tengah-tengah, dan dengan itu membolehkan kemenangan cepat dan inisiatif jangka panjang yang didorong dengan jelas.

Satu lagi perkara yang penting adalah, berdasarkan kematangan industri, syarikat boleh merangka sama ada mereka perlu membina kes-kes penggunaan mereka dengan cepat atau mempunyai satu pasukan, sama ada secara dalaman atau luaran, untuk mengendalikan kenyataan masalah supaya mereka boleh terus bermula. Ini akan membantu mereka untuk mendapatkan pembelian dari pihak pengurusan dengan lebih cepat.

Sentiasa membina strategi bakat di sekeliling apa-apa kenyataan masalah yang dihasilkan untuk memastikan terdapat satu peluang untuk mewarisi penyelesaian. Kemudiannya, syarikat boleh mengambil strategi tersebut dan melaksanakannyasendiri.

Sharala Axryd adalah pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Sains Data Gunaan (CADS).

Sumber artikel dan imej: Digital News Asia

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.