Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

ASPIRASI: “THE EDUTAINMENT EXPERT” Mohd Rashdan Ramlee-Netcarbon Sdn Bhd

3.67K 0

‘THE EDUTAINMENT EXPERT’
Mohd Rashdan Ramlee
Netcarbon Sdn Bhd
www.netcarboncorp.com

BIOGRAFI

Mohd Rashdan Ramlee merupakan Ketua Pegawai Eksekutif, Netcarbon Sdn. Bhd. Graduan pada tahun 1995 di Purdue University, West Lafayette, Amerika Syarikat, beliau memegang dua ijazah dalam jurusan yang berbeza iaitu komputer engineering dan kejuruteraan elektrik. Rashdan juga adalah ahli Alpha Lambda Delta Honor Society dan pernah berkhidmat sebagai perunding di Purdue University Computing Center (PUCC).

Karier Rashdan bermula dengan menggalas tugas sebagai Senior Network Engineer bersama Petronas Carigali, sebuah syarikat cari gali dan pengeluaran petroleum berpangkalan di Malaysia yang turut mempunyai operasidi Vietnam, Timur Tengah serta bekas Kesatuan Soviet.

Penubuhan Netcarbon Sdn. Bhd. dan perjalanan anda sebagai usahawan.

Netcarbon ditubuhkan pada tahun 2003. Kedua ibu bapa saya yang turut memberi sokongan dengan memberi suntikan dana kepada syarikat. Ini kerana mereka yakin dengan apa yang saya lakukan dan Netcarbon adalah sesuatu yang saya mahukan mengikut acuan sendiri.

Ketika itu, dengan peruntukkan yang terhad amat penting bagi saya membawa syarikat menembusi pasaran untuk mendapatkan projek. Alhamdulillah, ternyata usaha tersebut membuahkan hasil dan Netcarbon berjaya mencatatkan keuntungan seawal tahun pertama penubuhannya.

pg-rashdan-netcarbon

Mohd Rashdan Ramlee, Netcarbon Sdn Bhd

Petikan dari buku Aspirasi Unikorn Bumipreneur- Stories From the Frontline terbitan NEF. Penulisan asal oleh Ain A. Patakon. Untuk terus membaca kisah pengalaman Mohd Rashdan Ramlee, dapatkan salinan buku ‘Aspirasi Unikorn Bumipreneur – Stories From the Frontline‘ sekarang. Untuk versi e-Book, muat turun di e-Sentral.com.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.