Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

Anugerah Tahunan Startup Rice Bowl ASEAN Ke-5 Membuka Pencalonan untuk 2019

566 0

Kuala Lumpur, Rabu, 19 Jun 2019 – Anugerah Startup Rice Bowl ASEAN (Rice Bowl) telah kembali untuk satu lagi tahun untuk merayakan permulaan yang baik di rantau ASEAN. Ia telah membuka pelantar bagi pencalonan untuk tahun ke-5 anugerah tersebut.

Rice Bowl adalah sebuah program anugerah yang bertujuan untuk mengenal pasti inovasi, kecemerlangan, dan amalan terbaik dalam syarikat permulaan dan pemain ekosistem di Asia Tenggara. Sejak Anugerah Rice Bowl yang pertama pada tahun 2015, lebih 3000 syarikat permulaan dari seluruh rantau ini telah diiktiraf sebagai yang terbaik dalam sektor mereka sama ada secara nasional, atau di peringkat serantau.

Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan , YB Datuk Wira Dr. Mohd Hatta Ramli merasmikan pelancaran musim 2019 Anugerah ASEAN Rice Bowl Startup.

“Memandangkan Rice Bowl kini dalam tahun kelima, kami telah diiktiraf sebagai salah satu anugerah penghargaan permulaan utama di rantau ini,”

kata Hamdi Mokhtar, Pengerusi Yayasan Pengusaha Baru, Pemilik Jenama dan Penyelenggara Rice Bowl.

Acara pelancaran yang telah diadakan di pejabat Yayasan Usahawan Baru awal hari ini disambut oleh kehadiran Timbalan Menteri Pembangunan Keusahawanan, Datuk Wira Dr. Mohd Hatta Bin Md Ramli. Beliau menyebut bahawa kerajaan mengiktiraf kepentingan digitalisasi dan keusahawanan di negara dan rantau ini.

“Kedua-duanya merupakan pemacu penting inovasi, daya saing dan pertumbuhan untuk negara,”

kata Dr Mohd Hatta.

Anugerah akan diadakan dalam dua pusingan – kebangsaan dan serantau. Apabila tempoh penamaan berakhir pada 9 Ogos 2019, akan ada acara peringkat kebangsaan di setiap negara ASEAN yang mengambil bahagian untuk upacara anugerah. Kemudian, setiap pemenang kebangsaan akan pergi ke ketua di peringkat akhir untuk menentukan siapa yang terbaik.

Tahun ini, majlis anugerah serantau peringkat terakhir akan diadakan di Kuala Lumpur pada Januari 2020.

Setiap anugerah serantau memberi tumpuan kepada pendedahan dan penghargaan kepada syarikat permulaan dan usahawan terbaik dari ekosistem masing-masing. Pemenang kategori tertentu di peringkat serantau akan berpeluang untuk menyertai Anugerah Permulaan Global pada tahun 2020.

Rice Bowl 2019 akan menganugerahkan syarikat permulaan dari 13 kategori pada tahun ini. Kategorinya adalah seperti berikut

Anugerah Industri Kategori
● Syarikat Permulaan Rangkaian e-Perdagangan & Rantaian Terbaik
● Syarikat Permulaan Fintech Terbaik
● Syarikat Permulaan Tech Makanan / Agri Tech Terbaik
● Syarikat Pemulaan Pembantu Hidup Terbaik
● Syarikat Permulaan IoT Startup Terbaik
● Syarikat Permulaan Pembelajaran AI / Mesin Terbaik

Anugerah Ekosistem
● Ruang Kerja Bersama Terbaik
● Pemecut Terbaik atau Program Inkubator
● Pelabur Tahunan Terbaik

Anugerah Bintang
● Syarikat Permulaan Terbaik
● Pengasas Terbaik
● Best Newcomer
● Pilihan Orang Ramai

Anugerah Startup Rice Bowl ASEAN, yang dianjurkan oleh New Entrepreneurs Foundation, meraikan semangat inovasi dan keusahawanan dalam ekosistem permulaan Asia Tenggara. Rice Bowl meletakkan perhatian terhadap keusahawanan model dan memberi inspirasi kepada komuniti yang dinamik peminat permulaan, usahawan siri, pembuat dasar dan pembimbing pelbagai dalam inovasi teknologi.

Pemenang dari Rice Bowl 2018 telah menerima 1.091 juta USD dari segi kemasukan ke yuran program pemecut, kredit awan, program upskill dan latihan dan banyak lagi dari penaja Rice Bowl.
 
Acara tersebut juga dihadiri oleh duta Rice Bowl, wakil dari negara-negara di seluruh Asia Tenggara yang menjadi penyokong program program Rice Bowl. Duta-duta ini akan menyebarkan berita mengenai program ini ke negara masing-masing, dan mencalonkan peluang permulaan kepada program tersebut.

Pelancaran rasmi program musim 2019 ASEAN Rice Bowl Startup Awards

Berikut adalah syarikat yang menyertai acara ini:

 1. EICO, Brunei
 2. NIPTICT, Cambodia
 3. Impact HUB Yangon, Myanmar
 4. MDeC, Malaysia
 5. MaGIC, Malaysia
 6. SITEC, Malaysia
 7. NEF, Malaysia
 8. Brand Geeks, Malaysia
 9. Co., Singapore
 10. RISE, Thailand
 11. Saigon Innovation Hub, Vietnam

Pencalonan terbuka kepada semua syarikat yang ditubuhkan tidak lebih daripada 5 tahun di negara ASEAN. Tempoh pencalonan adalah antara 27 Mei 2019 hingga 9 Ogos 2019. Terdapat satu pusingan pengadilan oleh ahli panel industri dan pemenang setiap negara akan diumumkan pada September 2019, manakala pemenang-pemenang serantau akan diumumkan semasa upacara Grand Finale pada Januari 2020.

Untuk mencalonkan syarikat anda, layari http://ricebowlawards.com/

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.