Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

89 Finalis Ke ASEAN Rice Bowl Startup Awards 2017

1.68K 0
89 Finalis Ke ASEAN Rice Bowl Startup Awards 2017

Kuala Lumpur, Monday, 27 November 2017 – New Entrepreneurs Foundation (myNEF) mendedahkan lapan puluh sembilan finalis yang akan bertanding di peringkat akhir Anugerah Rice Bowl Startup Awards (Rice Bowl) di Kuala Lumpur pada 13 Disember 2017. Para pewakil serantau yang disenarai pendek akan berpeluang mewakili Asia Tenggara pada Global Startup Awards yang akan datang tahun depan.

Dianjurkan oleh myNEF, ASEAN Startup Rice Bowl meraikan semangat inovasi dan keusahawanan dalam ekosistem  syarikat permulaan Asia Tenggara. Anugerah ini mengiktiraf syarikat permulaan yang luar biasa yang menyediakan penyelesaian yang mapan dan mampan bagi isu tempatan dengan inovasi kelas dunia, serta mempunyai potensi untuk perskalaan serantau. Majlis anugerah ini diadakan bersempena dengan Sidang Kemuncak Komuniti Keusahawanan Global (GEC) pada 12 dan 13 Disember 2017.

Pemenanang Malaysia Rice Bowl Startup Awards 2017

Anugerah Rice Bowl merupakan puncak acara yang mengumumkan pemenang litar nasional Rice Bowl yang diadakan di seluruh 10 negara ASEAN pada bulan Oktober dan November 2017.

“Dengan  ASEAN  Startup Rice Bowl Awards menjadi litar Asia Tenggara rasmi untuk Anugerah Permulaan Global, jenama “Rice Bowl “kini telah menjadi sinonim dengan menjadi platform yang dihormati bagi wira syarikat permulaan tempatan yang berkembang menjadi peluang untuk akses pasaran, pembiayaan dan pendedahan media serantau, “kata Ketua Pegawai Eksekutif myNEF dan Pengerusi Anugerah Startup Rice Bowl ASEAN, Lilyana Latif.

Pilihan orang ramai seperti Touristly, Agrome IQ dan SokhaKrom akan bersaing dengan finalis kebangsaan lain di final Rice Bowl serantau di Kuala Lumpur. Pemenang dari Anugerah Startup Rice Bowl ASEAN 2017 akan mewakili Asia Tenggara pada Global Startup Awards yang akan diadakan di Tianjin, China pada tahun 2018.

Antara manfaat sebagai pemenang, myNef akan menganjurkan sesi Pemadanan Pelabur dua hari pada 12 dan 13 Disember untuk para peserta akhir untuk diberi kesempatan bertemu dan membuat pembentangan kepada pelabur. Sesi pemadanan pelabur diuruskan oleh rakan strategik Rice Bowl, Cradle.

“Pemenang juga akan turut serta dalam program pertukaran rentas serantau di Asia Tenggara dan menghadiri Acara Global Startup Awards yang lain,” kata Lilyana, sambil menambah bahawa ia  membolehkan mereka mengembangkan rangkaian mereka dan mengumpulkan maklumat untuk akses pasaran.

Pemenanang Thailand Rice Bowl Startup Awards 2017

Pada tahun ini, lebih daripada 2,000 penyertaan diterima dari kesemua 10 negara ASEAN, di mana 89 kategori pemenang telah disenarai pendek untuk bersaing di anugerah serantau.

Para finalis dinilai berdasarkan tiga bidang – pertumbuhan sebenar dan potensi, skala dan kesan. Panel hakim terdiri daripada pemimpin industri dan pakar, termasuk CEO MaGIC, Ashran Ghazi; Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Cradle, Nazrin Hassan; Naib Presiden Institut Pos, Telekomunikasi & ICT Kemboja, Rapid Sun; dan Ketua Kampung Keusahawanan Brunei, Adna Shatriremie Abd Rahman.

Bowl Beras menjadi kenyataan hasil daripada sokongan rakan strategik; Pusat Keusahawanan ASEAN Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MAGIC), CRADLE dan Supernewsroom, PR Newswire, Melinda Looi dan InnovAianian, serta rakan kongsi negara dan komuniti.

Orang ramai juga boleh menyertai bagi anugerah “People’s Choice” dengan memilih syarikat permulaan kegemaran mereka di www.ricebowlawards.com.

Untuk maklumat terkini bagi acara tersebut, layari laman rasmi di Facebook ASEAN Rice Bowl Startup Awards di https://www.facebook.com/ricebowlawards/

Pemenanang Vietnam Rice Bowl Startup Awards 2017

Pemenanang Cambodia Rice Bowl Startup Awards 2017

Pemenanang Philippines Rice Bowl Startup Awards 2017

Pemenanang Brunei Rice Bowl Startup Awards 2017

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.