Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

Tahniah! Pemenang ASEAN Rice Bowl Startup Awards 2017

2.63K 0

JUARA SYARIKAT PERMULAAN SERANTAU 2017 MENYAMBUT KEMENANGAN BESAR PADA ASEAN BOWL STARTUP AWARDS

ASEAN Rice Bowl Awards memperkenalkan 14 pemenang serantau mewakili Asia Tengara pada Global Startup Awards

Kuala Lumpur, Rabu, 13 Disember 2017 – Syarikaat Permulaan Malaysia, Zoom memenangi anugerah Startup of the Year pada ASEAN Rice Bowl Startup Awards (the’ Rice Bowl’) ke-3, bersama-sama dengan 13 pemenang serantau yang lain dalam pelbagai kategori yang dipilih untuk mewakili Asia Tenggara pada Global Startup Awards di China tahun depan.

“Anugerah Startup Rice Bowl ASEAN adalah pelantar serantau untuk usahawan-usahawan tempatan yang inovatif  untuk memasuki pasaran global,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pengusaha Baru (myNEF) dan Pengerusi Anugerah Startup Rice Bowl ASEAN, Lilyana Latif.

Dianjurkan oleh myNEF sejak tahun 2015, ASEAN Startup Rice Bowl Awards meraikan semangat inovasi dan keusahawanan dalam ekosistem syarikat permulaan Asia Tenggara. Ia merupakan anugerah serantau pertama yang mengiktiraf permulaan yang cemerlang yang menyediakan penyelesaian yang inovatif dan mampan untuk meningkatkan kehidupan tempatan, dan mempunyai potensi untuk berskala serantau.

“Rice Bowl adalah litar Asia Tenggara yang rasmi untuk Global Startup Awards dan menyediakan peluang untuk akses pasaran, pembiayaan dan pendedahan media serantau,” tambahnya.

Sepanjang acara dua hari itu, secara kumulatif sejumlah dana berjumlah USD26.4 juta (RM108 juta) telah dicagarkan oleh pelabur untuk melabur dalam Finalis. Sesi Pemadanan Pelabur diseliakan dan dianjurkan oleh Cradle.

Seramai 2,000 penyertaan telah diterima dari 10 buah negara di seluruh Asia Tenggara, di mana 89 pemenang kategori telah disenarai pendek untuk bersaing di anugerah serantau. Satu panel 25 hakim kemudian menilai penyertaan dalam 3 bidang yang luas: pertumbuhan sebenar dan potensi, penskalaan dan impak.

Pemenang bagi ASEAN Rice Bowl Startup Awards ke-tiga adalah seperti berikut:

Special Awards

 1. Startup of The Year – Zoom (Malaysia)
 2. Founder of the Year – Sopheakmonkol Sol (SokhaKrom) (Cambodia)
 3. Best Newcomer – BuildEasy (Malaysia)
 4. People’s Choice – Zoom (Malaysia)
 5. Special Recognition – Agrome IQ (Brunei)

Startups

 1. Best Social Impact Startup – MallSampah (Indonesia)
 2. Best Smart City Solution – Grab (Singapore)
 3. Best e-Commerce / Supply Chain Startup – Eatigo (Singapore)
 4. Best Healthy Lifestyle Tech Startup – HonestBee (Thailand)
 5. Best Life Sciences / MedTech Startup – CLAS Healthcare (Vietnam)
 6. Best Fintech Startup – Qwikwire Billing Systems (Philippines)
 7. Best DeepTech / AI / Big Data Startup – Glueck Technology (Malaysia)

Ecosystem Support

 1. Best Accelerator Program – Global Accelerator Program (GAP) by MaGIC (Malaysia)
 2. Best Co-Working Space – Hubud (Indonesia)

Dihoskan oleh hos e-sport Filipina Eri Neeman dan hos bualbicara Astro VBuzz, Shareeta Selvaraj, majlis tahun ini diadakan sempena Global Entrepreneurship Community (GEC) Summit di Kuala Lumpur.

Majlis anugerah itu turut menyaksikan Majlis Pertukaran MoU antara myNEF dan rakan negara 6 dari Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, dan Filipina untuk hak untuk menjadi tuan rumah anugerah Rice Bowl Startup peringkat kebangsaan di negara masing-masing. Upacara itu disaksikan oleh Duta Besar dari Brunei dan wakil kedutaan.

“Ini akan membantu membentuk rangkaian yang lebih kolaboratif di seluruh rantau ini. Kami membayangkan Rice Bowl akan memperluaskan aktivitinya di luar proses Anugerah, “kata Lilyana dalam ucapannya untuk memperkenalkan pelancaran Rice Bowl Republic, inisiatif kolaboratif untuk mencipta penawaran lebih nilai ke rantau ini.

“Dalam tahun-tahun mendatang, Rice Bowl akan memperkayakan kerangka kerja untuk memasukkan pemantauan yang lebih mendalam terhadap para alumni calon, pemandanan yang hampir sama kepada pelabur dan mentor, mencari peluang perniagaan dan media untuk finalis serta pemenangnya – sepanjang tahun dan di luar musim Anugerah. Ikrar kami adalah untuk menjadikan Asia Tenggara sebagai inkubator atau tempat kelahiran untuk syarikat permulaan global yang berfokus pada matlamat pembangunan mampan. “

 

The Rice Bowl adalah puncak acara yang mengumumkan pemenang litar nasional Rice Bowl yang diadakan di seluruh 10 negara ASEAN.

Rice Bowl dimungkinkan daripada sokongan rakan strategik; Pusat Keusahawanan ASEAN Malaysian Global Innovation and Creativity Centre (MAGIC) dan CRADLE; rakan kongsi InnovAsian, Supernewsroom, PR Newswire, Melinda Looi dan Action Apparel, serta rakan kongsi negara dan komuniti.

Untuk maklumat terbaru mengenai program ini, sila layari laman rasmi Rice Bowl Startup Awards di https://www.facebook.com/ricebowlawards/

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.