Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

Revolusi Industri 4.0 – Adakah Robot AI Akan Ambil Alih?

15.25K 1

Bermula dengan kuasa air, stim dan mekanikal, seterusnya elektrik dan pengeluaran massa. Kemudian pengkomputeran, automasi dan elektronik. Apa seterusnya? Itu adalah 3 revolusi industri yang telah dilalui sejak 1760 hingga 2010. Sedar atau tidak, kita sebenarnya telahpun masuk peringkat awal Revolusi Industri terkini yang dikenali sebagai Fourth Industrial Revolution 4.0.

Revolusi 4.0 ini merujuk kepada kilang-kilang pintar dimana mesin dihubungkan kepada capaian sesawang kepada sistem yang boleh mengambarkan rantaian pengeluaran keseluruhan dan membuat keputusan sendiri. Ia mewakili gabungan sistem siber-fizikal, Internet of Things (IoT), dan Internet Sistem.

Revolusi Industri dari tahun 1780 sehingga kini. Sumber Gambar: Cleverism.com

Apakah Tiga Revolusi Industri Pertama?

Revolusi Industri pertama bermula pada tahun 1760 hingga 1840 apabila Britain memperkenalkan mesin kepada pengeluar pada penghujung abad ke 18. Pengenalan kepada mesin dan penggunaan enjin kuasa stim serta air sebagai sumber tenaga, mula menggantikan pengeluaran manual yang melibatkan tenaga buruh.

Revolusi Industri kedua berlaku sekitar 1870 hingga 1914 sebelum perang dunia pertama. Ia merupakan tempoh pertumbuhan bagi industri yang sedia ada dan pengembangan industri  baru, seperti keluli, minyak dan elektrik, serta pengeluaran massa dengan penggunaan kuasa elektrik. Banyak kemajuan teknologi berlaku pada tempoh ini, antaranya telefon, lampu dan engin pembakaran dalaman.

Dengan jolokkan Revolusi Digital, Revolusi Industri ketiga ini berlaku antara tahun 1960 hingga 2010. Revolusi ketiga ini melihat perubahan daripada teknologi analog dan mekanikal kepada teknologi digital. Ia juga kesan dari perkembangan pesat teknologi komputer, maklumat dan komunikasi.

Revolusi Industri 4.0

Kilang Pintar.  Sumber Gambar: www.emg-pr.com

Profesor Klaus Schwab, Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Forum Ekonomi Dunia, telah menerbitkan sebuah buku bertajuk Revolusi Perindustrian Keempat di mana beliau menerangkan bagaimana revolusi keempat ini secara asasnya berbeza daripada tiga yang sebelumnya, yang dicirikan oleh kemajuan teknologi. Revolusi keempat ini mengabungkan dunia biologikal, fizikal dan digital; menghasilkan pelbagai teknologi baru yang memberikan impak kepada pelbagai disiplin, ekonomi dan industri.

Ia adalah kesinambungan yang dibina daripada Revolusi Digital dimana teknologi menjadi sebahagian daripada masyarakat serta membaik pulih bukan sahaja perniagaan, tetapi hampir semua aspek kehidupan seharian. Sehubungan itu, proses pembuatan automasi sedia ada dipertingkatkan ke tahap yang baru dan lebih tinggi dengan memperkenalkan teknologi produksi massa tersuai dan fleksibel.

Industri 4.0 juga dapat mengatasi masalah kebergantungan terhadap sumber tenaga yang secara signifikan akan mengubah masa depan dunia pekerjaan.

Kebanyakan industri Malaysia masih berada dalam Industri 2.0 yang berasaskan buruh dan perlu meningkatkan tahap untuk sampai ke 4.0.

Ketua Pegawai Eksekutif KnowledgeCom Corporation Sdn Bhd S.T Rubaneswaran

Prinsip Rekabentuk

Terdapat 6 prinsip rekabentuk dalam Revolusi Industri 4.0 yang membolehkan pengeluar mengkaji transformasi kepada teknologi berpotensi. Prinsip rekabentuk adalah seperti berikut:

 • Kebolehoperasian. Keupayaan sistem siber-fizikal (CPS), manusia dan Kilang Pintar untuk menyambung dan berkomunikasi antara satu sama lain melalui Internet of Things (IoT) dan Internet Perkhidmatan
 • Virtualisasi. Salinan maya Kilang Pintar yang dicipta dengan menghubungkan data sensor dengan model tumbuhan maya dan model simulasi
 • Desentralisasi. Keupayaan CPS dalam Smart Factories untuk membuat keputusan sendiri
 • Keupayaan Masa Nyata. Keupayaan untuk mengumpul dan menganalisis data dan memberikan gambaran yang diperoleh dengan serta-merta
 • Orientasi Perkhidmatan. Menawarkan perkhidmatan CPS, manusia atau Kilang Pintar melalui Internet Perkhidmatan
 • Modularity. Adaptasi Fleksibel Kilang Pintar untuk mengubah keperluan dengan menggantikan atau mengembangkan modul individu

Industri 4.0 akan berdasarkan kepada sembilan tonggak – robot automasi, simulasi, integrasi sistem, IoT, keselamatan siber, pengkomputeran awan, pembuatan bahan tambahan, realiti diperkukuhkan, analisis data besar, serta integrasi sistem menegak dan melintang.

Rubaneswaran

 

Kelebihan Revolusi 4.0

Pengoptimuman

Pengoptimuman pengeluaran adalah kelebihan utama untuk Industri 4.0. Kilang Pintar yang mengandungi beratus-ratus malah beribu-ribu Peranti Pintar, membolehkan pengoptimuman-sendiri pengeluaran yang membawa kepada masa pengeluaran hampir sifar. Ini sangat penting bagi industri yang menggunakan peralatan perkilangan high-end seperti industri semi-konduktor.

Ubahsuaian

Mewujudkan pasaran yang fleksibel yang berorientasi pelanggan akan membantu memenuhi keperluan penduduk dengan cepat dan lancar. Ia juga akan merapatkan jurang antara pengeluar dan pelanggan. Komunikasi akan berlaku antara kedua-dua secara langsung. Pengilang tidak perlu berkomunikasi secara dalaman (di syarikat dan kilang) dan secara luaran (kepada pelanggan). Ini mempercepatkan proses pengeluaran dan penghantaran.

Mamacu Penyelidikan

Penerapan teknologi Teknologi 4.0 akan mendorong penyelidikan dalam pelbagai bidang seperti keselamatan IT dan akan memberi kesan kepada pendidikan khususnya. Industri baru akan memerlukan set kemahiran baru. Kesannya, latihan dan pendidikan akan menyediakan industri dengan buruh mahir yang diperlukan.

“Komputer dan internet menjadi tema utama revolusi ini meskipun dipanggil revolusi industri namun ini ialah revolusi baharu sistem ekonomi maklumat. Penciptaan jaringan internet pada pertengahan 90an menjadi tonggak perubahan dalam revolusi ketiga ini menerusi perkembangan sistem satelit dan jaringan perhubungan telefon, fiber optik  dan juga teknologi tanpa wayar,”

Prof Emeritus Universiti Tun Abdul Razak (Unirazak), Dr Barjoyai Bardai,

Cabaran Revolusi Industri 4.0

Keselamatan

Mungkin aspek yang paling mencabar untuk melaksanakan Revolusi Industri 4.0 adalah risiko keselamatan IT. Integrasi atas talian, memberi ruang kepada pelanggaran keselamatan dan kebocoran data. Pencurian siber juga harus dipertimbangkan. Oleh haldemikian, penyelidikan dalam keselamatan adalah penting.

Modal

Transformasi sedemikian memerlukan pelaburan besar dalam teknologi baru yang agak mahal. Keputusan untuk melakukan transformasi  dibuat pada peringkat CEO. Walaubagaimanapun, risiko mesti dikira dan diambil dengan serius. Di samping itu, transformasi sedemikian memerlukan modal yang besar, dan kesannya akan dirasai oleh perniagaan yang kecil yang mungkin akan terjejas pada masa akan datang.

Pekerjaan

Walaupun masih awal untuk membuat spekulasi mengenai keadaan pekerjaan yang menerima pakai Industri 4.0 di seluruh dunia, adalah selamat untuk mengatakan bahawa pekerja perlu mempelajari pelbagai kemahiran baru. Ia boleh membantu peningkatan kadar bayaran pekerjaan tetapi pada masa yang sama mengasingkan pekerja sektor besar. Sektor pekerja yang kerjanya berulang-ulang akan menghadapi cabaran dalam industri yang sedang berkembang. Bentuk pendidikan yang berbeza mesti diperkenalkan, Walaubagaimanapun, ia mungkin akan mendatangkan masalah untuk pekerja yang lebih berusia.

Privasi

Ini bukan sahaja kebimbangan pelanggan, tetapi juga pengeluar. Dalam industri yang saling berkaitan, pengeluar perlu mengumpulkan dan menganalisis data. Kepada pelanggan, ia  mungkin kelihatan seperti ancaman terhadap privasinya. Ini bukan hanya eksklusif kepada pengguna. Syarikat-syarikat kecil atau besar yang tidak berkongsi data mereka pada masa lalu, terpaksa bekerja dengan cara yang lebih telus. Merapatkan jurang antara pengguna dan pengeluar akan menjadi cabaran besar bagi kedua-dua pihak.

“Ini adalah negara pertama yang saya melihat usaha berterusan yang diambil oleh kerajaan ini dalam menggalakkan perbincangan dan membangunkan pendidikan relevan dan selaras dengan Industri 4.0,”

 Ketua Pakar Pendidikan Tinggi Bank Dunia, Francisco Marmolejo

Revolusi Industri 5?

Satu kitaran revolusi industri mengambil masa antara 40 – 50 tahun dan Revolusi 4.0 baru sahaja bermula beberapa tahun lepas. Ia masih diperingkat awal. Bermakna ada beberapa puluh lagi tahun sebelum revolusi seterusnya berlaku. Belum lagi dapat dipastikan apakah Revolusi Industri 5. Ini kerana satu era revolusi yang baru bergantung kepada kematangan revolusi sebelumnya. Walaubagaimanapun, admin menjangka ia ada kaitan dengan AI, VR dan AR.

Apa pendapat anda? Kongsikan pendapat anda di ruang komen dibawah.

Jangan lupa untuk share artikel ini dengan menekan butang share di bawah.

One Comment

 • Masso Dasuki says:

  Pendapat saya industri 4.0 atau mungkin Smart Macnufacturing akan menjadi satu gelombang baru pada tahun hadapan .. memandangkan Bajet 2018 juga menyebut tentang smart macnufacturing..
  .
  Namun sebagai negara yang sepatutnya sebagai negara maritim.. Saya agak terkilan harga ikan menjadi mahal.
  .
  IoT mungkin dapat membantu petani dan nelayan .. Sudah tiba masanya IoT di bawa untuk mengatasi masalah di luar bandar dan tidak tertumpu di kawasan bandar ..
  .
  Ini cuma pendapat

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.