Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

8 Produk Paling Berjaya Dari Shark Tank. Pitch Nombor 1 Paling Mendebarkan!

2.56K 2

Dengan lapan musim dan 170 episod di bawah tali pinggangnya, rancangan kusahawanan dari saluran ABC, Shark Tank, telah melihat semuanya. Konsep rancangan adalah mudah: pencipta dan usahawan mempromosikan produk mereka kepada pelabur sebenar (dipanggil jerung). Jerung menilai produk dan memutuskan sama ada untuk membalikkan syarikat-syarikat baru dengan wang mereka sendiri.

Rancangan tersebut telah mendedahkan kepada 5 juta penonton kepada pelbagai ciptaan dari idea yang tidak masuk akal sehingga rekabentuk yang hebat. Meskipun demikian, jerung-jerung juga telah melihat beberapa idea hebat yang hanya memerlukan pelabur (dengan poket yang mendalam) untuk terbang tinggi.

Berikut adalah 8 produk paling berjaya yang mendapat permulaan di Shark Tank (angka jualan dari The FinancialPost).

Oh, sebelum anda menonton setiap video pembentangan produk dari 8 produk tersebut, pastikan anda menarik nafas panjang. Sebab ia amat mendebarkan.

8. Lollacup

Produk: Botol minuman BPA dan bebas-phthalate kanak-kanak memaparkan straw yang fleksibel yang membolehkan kanak-kanak minum dengan mudah dan berkesan.

Jerung: Mark Cuban kelahiran Croatia dan usahawan Kanada Robert Herjavec (USD$ 100,000 untuk ekuiti 40% dalam syarikat itu).
Jualan: Lebih daripada USD$ 1 juta dalam jualan sejak pembentangan pada Shark Tank.
7. Wicked Good Cupcakes

Produk: Gourmet cupcakes dalam balang yang dihantar ke seluruh negara.
Jerung: Pelabur dan pakar kewangan dari Kanada Kevin O’Leary, (USD$ 75,000 untuk royalti dan USD$ 1 setiap cupcake dijual sehingga pulang pelaburan, kemudian USD$0.50 setiap cupcake terjual selepas itu).
Jualan: Pada tahun 2016, syarikat tersebut mempunyai jualan USD$ 8 juta sejak episod disiarkan pada musim keempat.
6. Ten Thirty One Productions

Produk: Syarikat hiburan seram Live-action (bayangkan rumah berhantu extrim).
Jerung: Mark Cuba (USD$ 2 juta untuk kepentingan 20%).
Jualan: Sejak Shark Tank, syarikat tersebut menghasilkan USD$ 2 juta, dan pendapatan dijangka meningkat kepada USD$ 2-3 juta pada tahun 2017.
5. Buggy Beds

Produk: Pengesanan awal dan sistem pencegahan untuk pepijat katil.
Jerung: kesemua lima jerung melabur. Mereka adalah Kevin O’Leary, Robert Herjavec, Mark Cuban, Daymond John dan usahawan pelabur hartanah Barbara Corcoran (USD$ 250,000 untuk 25%).
Jualan: Pertumbuhan antarabangsa merentas 23 negara dengan jualan melebihi USD$ 1.2 juta selepas padang Shark Tank.
4. Grovebook

Produk: Perkhidmatan berasaskan langganan yang membolehkan pelanggan menerima buku foto resolusi tinggi yang diambil dari telefon pintar mereka.
Jerung Pelabur: Mark Cuba dan Kevin O’Leary (USD$ 150,000 sebagai pertukaran untuk keuntungan perlesenan 80%).
Jualan: Pertambahan 50,000 pelanggan tidak lama selepas pembentangan. Diambil oleh Shutterfly Inc. (SFLY) pada tahun 2014 untuk USD$ 14.5 juta.
3. TipsyElves

Produk: Pakaian bertemakan Holiday.
Jerung: Robert Herjavec ($ 100,000 untuk kepentingan 10%).
Jualan: Tipsy Elves meraup USD$ 600,000 setahun dalam jualan sebelum muncul di Tank Shark. Pada 2016, pendapatan syarikat dijangka mencecah USD$ 8 juta.
2. Squatty Potty

Produk: Sebuah syarikat penjagaan peribadi yang paling terkenal dengan najisnya yang dikilangkan untuk pergerakan usus yang lebih mudah.
Jerung: Lori Greiner ($ 350,000 untuk 10% ekuiti).
Penjualan: Dua puluh empat jam selepas perjanjian, Squatty Potty menyaksikan $ 1 juta dalam jualan. Pendapatan meningkat kepada $ 19 juta pada tahun 2015 dan jualan tahun lepas dijangka melebihi $ 30 juta.

https://youtu.be/ygnvTzG8UXE

1. Scrub Daddy

Produk: Span super boleh diguna semula dalam bentuk wajah tersenyum yang menegangan dalam air sejuk dan melembut di dalam air suam. Scrub Daddy juga telah diuji makmal untuk membilas kotoran dan menghalang bau sehingga dua bulan. Bentuk ergonomik direka untuk membersihkan kedua-dua belah alat dapur sekaligus.

Jerung: Lori Greiner ($ 200,000 untuk ekuiti 20%).
Jualan: Scrub Daddy telah memasarkan 10 juta unit untuk jumlah jualan melebihi USD$ 50 juta sejak pembentangan. Sebelum Shark Tank, syarikat itu mempunyai jualan sebanyak USD$ 100,000. 

Kredit imej: TVInsider

2 Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.