Berita dan Info Bisnes ICT

Sebuah projek
Sebuah projek
Sebuah projek

Apa Itu DuitNow dan Tutorial 3 Langkah “Transfer” Wang Menggunakan Perkhidmatan Tersebut.

15.42K 0

8 Disember 2018, tarikh rasmi perkhidmatan DuitNow beroperasi secara sepenuhnya melalui bank-bank tempatan. Ia adalah sebuah perkhidmatan perbankan terbaru yang diperkenalkan oleh PayNet – iaitu salah satu agensi bawah Bank Negara. PayNet juga sebelum ini telah menerajui beberapa perkhidmatan perbankan, termasuk antaranya adalah MEPS untuk pengeluaran duit melalui ATM, selain JomPay yang memudahkan pembayaran bil.

Apakah Itu DuitNow?

DuitNow merupakan perkhidmatan perbankan baru yang ingin memudahkan pengguna membuat pindaan wang kepada seseorang – dan tidak terikat kepada penggunaan nombor akaun bank semata-mata.

Melalui DuitNow, seseorang boleh memautkan nombor telefon, nombor kad pengenalan (MyKad), atau nombor passport (untuk bukan warganegara) ke akaun bank mereka. Selepas memautkannya, pengguna boleh menerima pembayaran ke akaun mereka terus menggunakan sebarang nombor berkenaan. Langkah ini sekaligus akan memudahkan beberapa proses pembayaran.

Sebagai contoh, melalui demo yang diperlihatkan pihak CIMB kepada kami untuk penggunaan DuitNow, pengguna boleh memasukkan nombor akaun penerima duit dengan hanya memilihnya daripada senarai buku alamat nombor telefon – dan melakukan pembayaran. Hal ini sekaligus memudahkan pembayaran dilakukan pada peranti mudah-alih.

Selain itu, penggunaan DuitNow juga akan memudahkan syarikat atau agensi kerajaan untuk membayar terus ke MyKad anda. Sebagai contoh, majikan boleh membayar terus ke nombor MyKad, dan tidak lagi perlu sukar meminta nombor akaun bank dan sebagainya daripada pekerja mereka. Hal sama juga untuk kerajaan melakukan sesuatu pembayaran terus kepada rakyat, dan memudahkan simpanan rekod.

Pada masa yang sama, DuitNow turut menyokong akaun perbankan syarikat. Ini bermakna, syarikat boleh memautkan akaun pendaftaran syarikat mereka ke akaun bank – dan seterusnya menerima pembayaran yang dibuat ke akaun pendaftaran syarikat mereka. Ini juga mungkin meningkatkan kadar keyakinan seseorang pembeli terhadap sesuatu syarikat berkenaan.

Secara keseluruhan, DuitNow ini dilihat sebagai langkah PayNet untuk memudahkan pengguna mengingati maklumat penerima pembayaran.

Bagaimana DuitNow berfungsi?

DuitNow berfungsi seperti perbankan biasa, dimana pengguna akan perlu masukkan nombor telefon atau nombor MyKad pada tempat penerima, seterusnya memasukkan amaun. Seperti pembayaran biasa, pengguna akan dibawa kepada skrin seterusnya untuk mengesahkan maklumat penerima (seperti nama). Sebaik sahaja disahkan, pemindahan wang akan dilakukan seperti biasa.

DuitNow menawarkan pemindahan percuma untuk nilai bawah RM5,000.

Menurut PayNet, sekiranya sesuatu nombor telefon atau MyKad tidak dipautkan kepada sesuatu nombor akaun – maka ia akan memaparkan mesej yang mana penerima berkenaan tidak wujud, sekaligus tidak membolehkan anda membuat pemindahan wang.

Kredit imej: amanz.net

Ramai pengguna yang risau akan berkenaan dengan penerimaan SMS sejak awal bulan Oktober ini, kerana pihak bank tidak memaklumkan hal ini dengan baik kepada pengguna sebelum melaksanakannya.

Setiap nombor telefon atau MyKad hanya boleh dipautkan kepada satu bank sahaja. Sebagai contoh, sekiranya anda telah menerima SMS berkenaan nombor telefon yang dipautkan kepada akaun Maybank, maka anda tidak boleh menggunakan nombor telefon sama untuk akaun bank lain. Anda perlu nyah-daftar ia terlebih dahulu sebelum dapat menggunakannya pada perkhidmatan perbankan lain. Perkara sama juga untuk MyKad.

Sekuriti?

Dengan penggunaan nombor telefon, ramai yang risau mereka akan tersilap dan melakukan pemindahan tanpa sengaja. Perkara ini merupakan salah satu hal yang tidak perlu anda risau. Hal ini kerana pemindahan wang ke DuitNow ini hanya satu hala sahaja – dan boleh dilakukan menggunakan perbankan atas-talian atau aplikasi mudah-alih. Pengguna hanya boleh menerima pembayaran sahaja menggunakan nombor telefon atau nombor kad pengenalan. Pengguna tidak boleh melakukan pembayaran menggunakan nombor telefon, sebaliknya perlu melakukan ia melalui akaun bank mereka seperti biasa.

Apa Seterusnya?

Pengenalan DuitNow ini dijangka akan menjadi titik tolak untuk sejumlah perkara lain dalam arena kewangan. Sebagai contoh, dengan pengenalan DuitNow ini juga kita mungkin akan dapat melihat PayNet menggunakan kerangka sama dalam pengenalan sistem kod QR universal yang dinantikan ramai. Malah, ia juga mungkin memudahkan syarikat teknologi kewangan (fintech) lain dalam mengintegrasikan kemudahan pembayaran, dan menambah-baik penawaran masing-masing.

Sumber Asal

Tutorial Penggunaan DuitNow.

Tutorial ringkas ini untuk pengguna aplikasi CIMB Clicks, walaubagaimanapun, langkah-langkahnya hampir sama dengan aplikasi perbankan yang lain.

Langkah pertama.

Sebelum log masuk ke akaun, pilih perkhidmatan DuitNow.

Langkah Kedua

  1. Memasukkan no. telefon bimbit penerima. Anda juga boleh pilih daripada senarai contacts.
  2. Pilih akaun yang akan digunakan. Biasanya secara default, no. akaun simpanan akan dipaparkan.
  3. Masukkan jumlah yang hendak dipindahkan kepada penerima
  4. Tekan butang “Transfer Money”

Langkah ketiga

Maklumat penerima akan dipaparkan untuk pengesahan. Tekan butang Approved jika maklumat penerima adalah betul.

Pemindahan Selesai, dan anda akan menerima SMS dari CIMB mengatakan permindahan telah berjaya.

Apa tunggu lagi, gunakan DuitNow untuk Internet atau Mobile Banking yang lebih mudah dan lebih pantas. Anda juga berpeluang untuk memenangi hadiah bernilai lebih dari RM3.6 juta (8 Januari – 31 May 2019) . Klik sini untuk maklumat lanjut. 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.